Trnavské divadlo uvádza neznámeho Palárikovho Dimitrija Samozvanca

20.10.2013 Trnava

Trnava 19. októbra (TASR) – Prvou premiérou jubilejnej 40. sezóny trnavského divadla je dnešné uvedenie hry Jána Palárika Dimitrij Samozvanec. Dramatik, ktorého meno divadelný stánok nesie, v nej vykreslil okolnosti nástupu cára Lžidimitrija na ruský trón.

Táto Palárikova smutnohra, rozsahom i postavami odkazujúca k Shakespearovým tragédiám, sa na slovenských profesionálnych javiskách v podstate neobjavuje. Trnavčania ju prinášajú v novom šate, novej interpretácii a so živou hudbou. Diváci sa tak môžu tešiť na inscenáciu, ktorá je nielen dôstojným oslávením výročia divadla, ale aj zaplnením bieleho miesta slovenského divadla, keďže bola na profesionálnej scéne uvedená len raz. Detailne a presne zobrazuje cestu Lžidimitrija, na začiatku s veľkými ideálmi a na konci s prízemnými pohnútkami, v ktorých sa neštíti žiadnych odporných činov, aby ostal pri moci.

Inscenáciu režijne pripravil Viktor Kollár. Transkripciu dramatikovho textu do súčasnej podoby slovenčiny a úpravu pripravili dramaturg Martin Timko s režisérom Kollárom. Autorom scény je umelecký šéf divadla Ján Zavarský, kostýmy navrhli Jaroslav a Miroslav Daubravovci, hudbu skomponoval Vladimír Šarišský. V hlavných úlohách sa predstavia Miroslav Beňuš ako Dimitrij, Tibor Vokoun ako Boris Godunov, Petra Blesáková ako Marína, Jana Dobiášová ako Belča, Jozef Bujdák ako Odovalski, Martin Križan ako Nieborski, Vladimír Jedľovský ako metropolita moskovský. Godunovovu manželku stvárňuje Barbora Baszová, Josipoviča Stanislav Staško, mnícha Michal Jánoš, Saltykova Tomáš Mosný, knieža Šujského Gregor Hološka a ovdovenú cáricu Tatiana Kulíšková v alternácii s Ľubou Dušaničovou.

Ján Palárik napísal túto drámu ako svoju štvrtú hru, a to počas pôsobenia na fare v Majcichove pri Trnave. Dej sa odohráva na pozadí rusko-poľských vzťahov v 16. a 17. storočí. Divadlo hru uvádza k významným výročiam spojeným so životnými osudmi katolíckeho kňaza, dramatika, národovca a novinára Palárika - 150. výročiu jeho inštalácie za farára v Majcichove i 150. výročiu vzniku Matice slovenskej, ktorú spoluzakladal (1863). Významné sú i výročia zo súčasnosti – 10 rokov od postavenia pamätníka s Palárikovou bustou v Palárikove i na priečelí domu v rodnej Rakovej, kde stála Palárikova rodná drevenica a 5. výročie vzniku občianskeho združenia Životnými cestami Jána Palárika, ktorého partnerom je i Slovenská menšinová samospráva VI. obvodu v Budapešti, kde je Palárikova pamätná tabuľa vo Farskom kostole sv. Terézie Avilskej, kde svojho času pôsobil.

Mottom jubilejnej sezóny v trnavskom divadle je Objavovanie pokladov. Chce v nej otvárať neotvorené témy a prinášať do slovenských divadelných vôd doteraz neuvedené hry. Po Palárikovi je na rade prvé slovenské uvedenie komédie majstra viedenskej frašky Johanna Nepomuka Nestroya Opica a ženích, potom je v pláne divadelná montáž z diel slovenských básnikov - konkretistov s názvom Trnavská skupina alebo Viseli sme za nohu z kolotoča. Pôvodná dramatizácia rozprávky Alexeja Nikolajeviča Tolstoja Zlatý kľúčik je určená detskému divákovi a nasledovať bude komédia z hereckého prostredia Herci sú unavení. Napísal ju francúzsky autor Eric Assous a v Paríži patrí k najúspešnejším a najreprízovanejším titulom všetkých čias.
 

Vyberte región